L'actitud en temps de confinament

27/03/2020

Si no t'agrada alguna cosa, canvia-la. Si no pots, canvia la teva actitud.

L'actitud en temps de confinament

T'oferim una visió positiva, però realista de la situació que estem vivint. Tot depèn de l'actitud amb que l'afrontis.

"La felicitat humana generalment no s'aconsegueix amb grans cops de sort, que poden ocórrer poques vegades, sinó amb petites coses que ocorren tots els dies."

Benjamin Franklin


Molts portem ja uns quants dies confinats a casa a causa del COVID-19 i no sembla que hagin de canviar gaire les coses les properes setmanes. En l'article anterior donàvem alguns consells per fer aquesta situació una mica més suportable i avui ens centrarem únicament en un dels aspectes que ja apuntàvem:

L'actitud en temps de confinament.

En primer lloc dir-vos que, llevat que algú de vosaltres sigui un científic treballant per trobar la vacuna per al coronavirus, cap de nosaltres acabarà amb la pandèmia. No obstant això, sí que hi ha alguna cosa que podem fer: no estendre-la. Simple i evident. Així que per respecte a tots, i especialment als sanitaris que s'estan jugant la seva salut i la dels seus, fem cas a les autoritats i quedem-nos a casa.

Dit això, i entrant en el que us dèiem a el principi sobre l'actitud, volem deixar clar que en aquest assumpte no creiem que s'hagi de caure en una banalització de la situació. És molt senzill dir que tot sortirà bé, que després d'aquesta crisi la terra ho agrairà i que quan tot acabi serem millors com a societat. Tant de bo sigui així, però mentre això no passa hi ha milers de persones morint, emmalaltint i perdent la seva feina cada dia.

En moments com aquests cal ser realistes, forts i optimistes. Som on som i no podem tornar enrere, així que afrontar la situació amb actitud positiva (però realista) és potser la millor recepta per sortir d'aquest embull. Ens agrada molt una frase d'Epictet que ja hem utilitzat en altres ocasions. És la que diu que totes les coses tenen dues nanses i que per una són manejables i per l'altra no. Segur que coneixes algú a qui sembla que l'adversitat el persegueix, però que s'enforteix davant d'ella i és feliç. En canvi, sempre hi ha qui, malgrat tenir-ho tot, sembla permanentment enfadat amb el món i amb si mateix. La diferència entre aquestes dues persones és l'actitud amb la que afronten el que els passa. El mateix s'ha d'aplicar durant el període de confinament. Cada cas té les seves particularitats, però la clau rau en portar-ho de la millor manera dins les possibilitats de cadascú. No és el mateix si vius en un pis, amb terrassa o balcó, o en una casa amb jardí, que si el teu habitatge no té sortida a l'exterior. Tampoc és el mateix estar sol o tenir companyia, o disposar de connexió a internet o no. Metafòricament, et trobes en una partida de pòquer. En aquesta situació de confinament t'han tocat unes cartes, bones o dolentes, i has de jugar-les de la millor manera possible. Per descomptat, com en el joc real, i com en la vida mateixa, no tot és atzar i no sempre guanya qui té la millor mà.

Escoltava l'altre dia una entrevista i l'entrevistat comentava que aquests dies de confinament s'enfrontava a el repte més important de la seva vida: aprendre a tocar el piano. Afegia que, si no n'aprenia ara, quan ho faria. Això és actitud. Si tens fills, potser mai més en tota la teva vida tindràs l'oportunitat d'estar tant de temps amb ells. Gaudeix-los, ensenya'ls i sigues un exemple per a ells. Si vius amb els teus pares o avis demostra'ls que els estimes. Ajuda'ls a mantenir-se actius, sans i connectats amb els que aprecien (una simple trucada de vídeo amb algú a qui no poden veure els ajudarà). I si no vius amb els teus familiars grans, preocupa-te'n, truca'ls i fes que es sentin volguts. No hi ha res que doni més felicitat que veure feliços els que estimes.

Ja ho hem dit, cal ser realistes. Ser a casa ens limita molt i pot ser tediós. És una situació sobrevinguda, que no esperàvem i que probablement s'allargui en el temps. Però també és una oportunitat de canviar. Aprofita-la. Tots tenim alguna cosa a millorar.

Sigues feliç i gaudeix.


No ho dubtis, UNEIX-TE al moviment SÍLEXLIFE i acompanya'ns en aquest viatge


Si has llegit "L'actitud en temps de confinament", també et pot interessar: