Reflexions sobre l'ús del calçat minimalista

15/11/2019

Quan ens acostumem a quelcom que, a més, quasi tothom fa, ens sembla que és el correcte. No sempre és així. El que podríem definir com a "normal" no significa que hagi de ser bo.
Pensa. Després decideix.

reflexions sobre l'ús del calçat minimalista

Tant si ja practiques el "descalcisme" com si encara no l'has provat, et deixem algunes idees sobre l'ús del calçat minimalista que potser t'interessin.

"Tu esculls cap a on i tu decideixes fins quan, perquè el teu camí és un assumpte exclusivament teu"

Jorge Bucay


Reprenem el que vam prometre, així que en aquest post simplement us deixarem unes reflexions i consells sobre el fet d'anar descalç o amb calçat minimalista. Cal dir que algunes d'aquestes idees ja han estat apuntades en articles anteriors.

Comencem amb algunes reflexions sobre l'ús del calçat minimalista:

  • Viu descalç: Som molt conscients, ja ho vam comentar, que l'ús del calçat minimalista o el "descalcisme" es relaciona molt amb córrer. No tenim cap problema amb aquest fet però pensem que, encara més important que córrer descalç, és "viure" descalç. Si has de triar, el millor és anar descalç (o amb calçat minimalista) el màxim d'hores possible durant el dia. Si la major part del temps el passes amb calçat convencional i només et descalces per fer esport, probablement et lesionaràs. A més, no aconseguiràs que els teus peus siguin funcionals.

 

  • "Transita" cap al minimalisme: També vam explicar en un article anterior que és relativament senzill adaptar-se a fer servir calçat minimalista (o a anar descalç) en el dia a dia, especialment si el calçat que utilitzes habitualment no es gaire restrictiu. Així que, quan hagi arribat el moment de canviar unes sabates, intenta que les noves, tot i que no siguin minimalistes pures, siguin el més respectuoses possible amb els teus peus. Poc a poc aconseguiràs que tot el teu calçat vagi essent més saludable.Les sabates minimalistes solen ser força cares, però pots trobar calçat poc restrictiu a un preu acceptable.

 

  • Fuig de l'extrem: Relacionat amb l'apartat anterior. Sabates de taló alt, per a casaments i comunions.

 

  • Adaptació al minimalisme: Adaptació, adaptació i adaptació. Proporcional a l'activitat que facis. Córrer i saltar necessiten un procés llarg i acurat.

 

  • Tu decideixes: Quelcom semblant al que ja us vam dir en l'article anterior. Si corres (o vius) amb calçat convencional, ets feliç, no et lesiones, tens uns peus funcionals i no tens cap inquietud pel "descalcisme" o el calçat minimalista, potser sigui acceptable no canviar res. Ja saps que nosaltres som partidaris del minimalisme i pensem que és el millor, però és una decisió que cadascú ha de prendre. També és cert que per provar no hi perds res.

 

  • Un consell per a corredors, tant si ho fan amb calçat convencional com descalços: recorda que per evitar el taloneig i per tenir una millor tècnica s'aconsella augmentar la cadència i escurçar la longitud de la gambada. També s'hauria d'inclinar el cos endavant enlloc de córrer totalment dret.Si et cal ajuda hi ha professionals que et poden ensenyar a córrer bé. Tot i que sigui quelcom connatural a l'ésser humà, si fa temps que no corres o has corregut sempre malament, poden ajudar-te. Sovint entenem que hem de pagar a un professor per aprendre la tècnica en un esport (pàdel, esquí....) però no acostumem a fer-ho per córrer. Si no en saps, millor que te n'ensenyin.

 

  • Tecnologia en el calçat: Estan molt de moda les sabatilles amb tecnologia, i és possible que un parell d'aquestes et facin arribar més ràpidament a algun lloc (un patinet també), però cap sabata té més tecnologia que el teu peu i, si habitualment fas servir calçat convencional, no l'estàs utilitzant. No deixis que el teu calçat substitueixi la feina dels teus peus o oblidaran la seva funció.

Res més per avui. En el proper post explicarem diversos exercicis per enfortir i activar els peus. Amb pocs minuts al dia segur que notaràs la diferència.

Sigues feliç i gaudeix.


Si has arribat fins aquí és que t'agrada el que has llegit. Intentarem que segueixi així. Si et ve de gust, t'informarem de totes les novetats i posts. SÍLEXLIFE també és per tu.


Si has llegit, reflexions sobre l'ús del calçat minimalista, també et pot interessar: