Utilitzant calçat minimalista: precaucions i consells

09/09/2019

T'animes a portar unes sabates minimalistes? Aprèn a fer-ho de forma segura.

Utilitzant calçat minimalista

La majoria de persones no estan acostumades a fer servir calçat minimalista (i els seus peus tampoc). No confonguis valentia amb temeritat o ho pagaràs car.


"Tingues un rem a l'aigua i l'altre fregant la riba" 
SEXTUS PROPERTIUS

Imagina que algú ja s'ha informat i que està convençut que el calçat minimalista es bo per a ell, la qual cosa, des del nostre punt de vista, probablement sigui certa. Així que es compra un parell de sabates minimalistes i només se les treu per dormir fins que se'n va al físio coixejant i les llença a les escombraries. No era bo? Què ha passat? 


Ara imagina que a una persona sedentària el metge li recomana caminar i decideix recórrer vint quilòmetres al dia. Probablement no aguanti més enllà del segon o tercer dia a conseqüència dels dolors, les ampolles o el cruiximent. Així, doncs, caminar és dolent? És una forma exagerada d'exemplificar que, de vegades, una cosa bona, sense l'adaptació adequada, crea problemes.

En el cas del minimalisme cal ser cautelós i tenir en compte des de quin punt es parteix. És obvi que cada persona és diferent, així que no hi ha una recepta universal que asseguri una adaptació adequada en un període concret de temps, però sí que tenim dos grans aliats per aconseguir-la sense cap tipus de problema o lesió: el sentit comú i la prudència.

Ambdós han d'aplicar-se, especialment, a causa d'una de les principals característiques del calçat minimalista, l'absència de "drop" .Tingues present que, si habitualment utilitzes sabates amb molt de "drop", el pas a un ús intens de calçat totalment pla podria causar-te molèsties, ja que probablement se t'hauran escurçat tots els teixits de la part posterior de la cama i una sola sense "drop" els forçarà a que s'estirin.

Tot i això, fixa't que de vegades ja s'utilitza, de forma generalitzada, el calçat pla (alguns tipus de ballarines i sabates, la majoria de xancles....) i, en aquest sentit, el calçat  minimalista es comporta de la mateixa manera, diferenciant-se únicament en el fet que la sola és més tova i flexible.

Tanmateix, cal tenir en compte que l'ús que es fa d'aquest calçat pla sol ser poc exigent i, quan es realitzen activitats amb intensitat, s'utilitza calçat de tipus esportiu, amb més "protecció" (que en realitat et debilita) i més amortiment. Així que, de forma general i en la majoria de casos, es podria dir que el calçat minimalista pot portar-se sense problemes en activitats poc exigents però que, quan s'augmenta la intensitat, requereix d'una major adaptació.

Sigues assenyat i recorda que la paciència també és una forma d'acció.


A continuació et deixem uns consells per acostumar-se a l'ús del calçat minimalista. 

El primer és el més barat: 


- En entorns controlats, camina descalç sempre que puguis: a casa, al jardí, a la platja...


- Per al dia a dia utilitza, idealment, calçat minimalista o el que més se li assembli (poc "drop" o zero, sola prima, flexible i amb amplada a la part dels dits).


- Intenta deixar per a moments molt concrets l'ús de calçat altament restrictiu o antinatural. Sovint són les sabates de dona les més restrictives però alguns models per a home tampoc se'n salven.


- En activitats exigents (especialment si requereixen cursa o salt) intenta que les teves sabates vagin evolucionant cap a les característiques del calçat minimalista. Aquest punt és el més important per evitar molèsties o lesions. El teu peu pot, però potser no ara mateix.


- Escolta al teu cos. Et dirà com ho estàs fent. 


Esperem que aquests consells t'ajudin en el procés d'adaptació. D'altra banda, som conscients que l'ús del calçat minimalista sovint es relaciona amb el "running", així que en el proper article profunditzarem sobre l'ús del calçat minimalista en aquest esport i en d'altres d'una exigència similar.


Sigues feliç i gaudeix.


Si has arribat fins aquí és que t'agrada el que has llegit. Intentarem que segueixi així.

Si et ve de gust, t'informarem de totes les novetats i posts. SÍLEXLIFE també és per tu.

Articles relacionats amb l'ús del calçat minimalista: