Val la pena fer servir unes Nike Vaporfly?

25/10/2019

T'avancem que la resposta a la pregunta que dona títol a l'article d'avui pot no ser igual per a tothom. A alguns els valdrà la pena fer servir unes sabatilles Nike Vaporfly. A la majoria probablement no.

val la pena fer servir unes nike vaporfly

Comentem sobre els dos nous rècords en la marató fent servir unes sabatilles Nike Vaporfly amb "tecnologia".

"Que quelcom et sembli difícil no vol dir que ningú més sigui capaç de fer-ho"

Marcus Aurelius

Ajornem l'article que vam anunciar al post anterior per comentar alguns aspectes dels dos rècords assolits en la prova de marató pels atletes kenyans Eliud Kipchoge i Bridgid Kosgei.

El primer va aconseguir baixar per primer cop de les dues hores (1h59:40) en aquesta prova, tot i que el rècord no és homologable per les condicions en les que es va dur a terme. La segona va superar en més d'un minut la plusmarca anterior, que posseïa Paula Radcliffe des de l'any 2003, i va parar el cronòmetre en 2h14:04 en la recent Marató de Chicago.

Però no només per aquestes formidables gestes han estat notícia els kenyans, ja que també ha causat molt d'enrenou el calçat que portaven i l'"ajuda" que poden haver suposat per a la consecució d'ambdós rècords. Es tracta de versions del model Vaporfly de Nike. Sembla que la millora en aquestes sabatilles és deguda a una placa de fibra de carboni instal.lada a la sola que suposadament ajuda a impulsar els corredors cap endavant.

El que no és una suposició, sinó un fet, és que els deu primers homes que van arribar a la meta en la marató de Chicago portaven Vaporflys. Un d'aquests va ser el nord-americà Jake Riley, que va dir que les sabatilles el van fer sentir com si estigués "corrent sobre trampolins".

En un estudi de 2017 realitzat a la Universitat de Colorado es van comparar diversos models de sabatilles que anunciaven aportar economia a la carrera. El model Zoom de Vaporfly va obtenir els millors resultats i la millora, de mitjana, va ser del 4%. No entrarem en detalls però en un estudi de seguiment de 2018 elaborat pel dirari The New York Times es va arribar a una conclusió similar.

Així que ens trobem davant un model de calçat que, suposadament, ajuda a millorar els temps en la carrera. Així que només hi ha dues opcions possibles: que les Vaporfly no siguin una ajuda o que sí que ho siguin.

Si no suposen cap ajuda no tenim res a dir. Es tracta d'unes sabatilles, com tantes altres, del gegant Nike.

Si suposen una ajuda, com tot sembla apuntar, sí que ens agradaria aportar la nostra reflexió. Si aquest és el cas es tracta, evidentment, d'una ajuda externa. L'atleta no millora en res, sinó que el guany es deu a l'ús de quelcom aliè. A parer nostre s'assembla força a la polèmica que van causar els banyadors de tipus LZR en competicions de natació, l'ús dels quals significava una considerable millora en els temps. També seria comparable a rebaixar el pes d'una bicicleta de ciclisme. És evident que, en la mateixa prova i amb les mateixes condicions, un ciclista baixaria els seus temps amb una bicicleta més lleugera.

Si ets l'Eliud Kipchoge segur que val la pena fer servir les Vaporfly. Abans de córrer la marató en menys de dues hores ja era un atleta excepcional però amb aquesta proesa s'haurà fet molt més famós i, probablement, més ric. Però, si només ets un corredor més, l'ús de les Vaporfly potser et farà una mica més ràpid però ni una mica millor.

Com ja saps, a SÍLEXLIFE ens estimem l'esport, però no oblidem la salut, el benestar i la felicitat. Si la teva il.lusió és rebaixar en uns minuts la teva marca en la marató, sense importar-te com, potser hauries de començar a estalviar (no són barates) i comprar-te les Vaporfly. Però si la teva felicitat no depèn d'això hauries de centrar-te en millorar tu.

Per acabar donarem una dada que sorprendrà a més d'un de vosaltres. L'actual plusmarca mundial de la marató corrent descalç la té l'indi Shivnath Singh. La va aconseguir a Jalandhar, l'any 1978, amb un temps de 2h:12:00, deu minuts i vint-i-un segons més que la plusmarca, aquesta sí oficial, amb sabatilles, del propi Eliud Kipchoge (2h01:39). Estarem d'acord que, essent una diferència considerable, no és en absolut abismal.
Ara pensem quants maratonians d'elit comencen i acaben la seva carrera esportiva sempre calçats i quants ho fan descalços. Vegem, també, l'ajuda, l'atenció i les facilitats que reben els primers, en gran mesura per part de les mateixes marques que els calcen, que aconsegueixen, així, donar publicitat d'una forma espectacular als seus productes.Ara imagina que la majoria d'atletes, des de petits, haguessin corregut sempre descalços i que haguessin comptat amb un suport similar al que reben els atletes d'elit actuals que corren calçats. No podem saber fins a quin punt, corrent descalços, s'acostarien al rècord de Kipchoge però és raonable pensar que es milloraria considerablement el temps de l'indi Shivnath Singh.

Repetim. Si ja ets un corredor calçat d'elit, et guanyes la vida corrent i ets feliç sembla sensat no canviar res. Si ets un corredor que es preocupa per la seva salut i tens el temps i la voluntat per fer l'adaptació nosaltres, sempre, defensarem que córrer descalç és el millor que pots fer.

Adona't que l'esport d'elit, sovint, no és sinònim de salut. Usain Bolt és l'home més ràpid del món però, si els busques a internet, entendràs que ningú l'enveja pel saludables que semblen els seus peus. Fixa't en la forma de les sabatilles que fa servir per córrer i entendràs perquè són així.

Sigues feliç i gaudeix.


No ho dubtis, UNEIX-TE al moviment SÍLEXLIFE i acompanya'ns en aquest viatge


Si has llegit, val la pena fer servir unes Nike Vaporfly?, també et pot interessar: